Avatar or Logo

“Rework” Kitap Analizi

“Rework” Kitap Analizi

Yazarlar

Jason Fried

Popüler proje yönetimi yazılımı olan Basecamp’in kurucu ortağı ve CEO’su.

David Heinemier Hansson

Popüler proje yönetimi yazılımı olan Basecamp’in kurucu ortağı ve CTO’su. Bir çok startup tarafından kullanılan bir backend framework’u olan Ruby On Rails’in yaratıcısı.

Rework bize verimlilik ve girişimcilik konusunda A’dan Z’ye bir rehber sunuyor.

Ne Anlatıyor

Rework baştan sona bir hikaye anlatmak yerine gerçekten bir rehber gibi yazarların önemli olduklarını düşündükleri konular çerçevesinde birbirinden bağımsız bölümler halinde kaleme alınmış. Bu yapısı onu hem güzel bir başucu rehberi yapıyor, aynı zamanda da okumaya rastgele bir bölümden başlamanıza da olanak sağlıyor.

Kitap bize küçük ve orta ölçekli işleri hedefleyerek; girişimcilik, kişisel üretkenlik ve şirketleşme konularında direkt bir dille tavsiyeler yağdırıyor. Şahsımca burada Rework’ü farklı kılan şey; bize duymadığımız şeyler söylemesinden ziyade (onları da söylüyor), duyduğumu, bildiğimiz bakış açılarının hangisinin gerçekten kritik, hangilerinin ise safsatadan ibaret olduğunu bize göstermesi, gösterirken de gerçekten ikna edebilmesi.

İş kitaplarını incelemek dünyanın en karmaşık işlerinden biri olabilir 😅. Her ne kadar anlatım tarzı, akıcılık gibi detaylar önemli olsa da benim için (bence sizin için de öyle olmalı) asıl önemli nokta, verdiği bilginin işe yararlığıdır Bu kitapları keyif için okumuyoruz, gerçek dünya problemlerimize yaklaşırken birer bakış açısı ve mentör olarak kullanabilmek için okuyoruz.

Nasıl Anlatıyor

Bir çok kitabın aksine bu kitabın yazarlarının asıl meslekleri yazarlık değil. Meslekleri ürün ve iş geliştirmek olmasına rağmen oldukça akıcı ve sade bir dille düşüncelerini bize aktarabilmişler. Türkçe çevirisi de benzer kategorideki bazı kitapların aksine çok başarılı. Kitapta bolca görselkullanılıyor, o görsellerin çervilmesini de ayrıca sevdim 😻. Tüm bunların dışında daha önce bahsettiğim gibi çok keskin ve net bir dille konuşuyor yazarlarımız. Bu size başta itici gelebilir ama bu özgüvenli anlatımın altını daha sonra açıklamalarıyla doldurabildikleri için hoşunuza gitmeye başlıyor. Hepimiz güçlü olanı severiz değiliz mi?

İşe Yarar mı?

Oldukça faydalı. Eğer kitabın hedef kitlesi içindeyseniz hemen bir tane edinip okumalısınız, bir daha okumalısınız ve bir daha okumalısınız, sindirene kadar okumalısınız. Ben kendim de ürün geliştirme konusunda takık biri olarak bi kitaba kelimenin tam manasıyla hayranlık duydum. Ama şunu da açıkca söyleyeyim, şuan halihazırda hayatlarında ürün geliştirenler, kendi işini kurmaya çalışanlar ve kurdukları ufak işi büyütmeye çalışanlar; bu kitaptan en büyük faydayı görecek kesim onlar olacaktır. Bunlar dışında kitap beyaz yakalı çalışanlar ve öğrenciler için de faydalı verimlilik tüyoları ve işletme bakış açıları vaat etse de, bu kesim az önce bahsettiğim kesim kadar fayda görmeyebilirler. Özetlersek ürün mü geliştiriyorsun? İş mi kuruyorsun? bu kitaba bir şans ver.

Altını çizdiklerim

- Gelişim geçmiş hatalar üzerinde değil, işe yarayan ve çalışan sistemler üzerinde yükselir. Siz de öyle yapmalısınız.

- Bu yıl değil, bu hafta ne yapacağınıza karar verin. Sıradaki en önemli şeyin ne olduğunu tespit edin ve onu yapın.

- Zamanla ne kadar büyüyeceğiniz konusunda varsayımlarda bulunmaktan vazgeçin. Yavaşca büyün ve size neyin doğru hissettirdiğini bulun.

- Hızlıca büyümek bir hedefiniz olmak zorunda değil.

- İşkolikler bir sorunla karşılaştıklarında onu çözmek için uzun saati kontrolsüzce harcarlar. Entelektüel tembelliklerini kaba bir çalışma gücüyle telafi etmeye çalışırlar. Bu da özensiz sonuçlar elde edilmesine yol açar.

- İşkolikler kendilerini kahraman gibi hissetmeyi severler ve onlar gibi geç saatlere kadar kalıp çalışmayan insanların “yalnızca” makul saatlere kadar çalıştıkları için yetersiz hissetmelerine sebep olurlar.

- Gerçek kahramanlar o saatlerde evine gitmiştir bile çünkü zaten işlerini halletmenin hızlı bir yolunu bulmuştur.

- Müşterilerinizin, “Bu benim hayatımı daha iyi hale getirdi” demesini istersiniz. Her ne yapıyorsanız onu bıraktığınızda insanlar bunu farketsin istersiniz. Bunun aciliyetini de hissetmelisiniz. Sonsuza dek zamanınız yok.

- Ortaya mükemmel bir ürün çıkarmanın en kolay ve en açık yolu, sizin de kullanmak isteyeceğiniz bir şey yapmaktır.

- Bir ürün ya da hizmet geliştirirken her gün yüzlerce küçük karar vermeniz gerekir. Başka birinin sorununu çözüyorsanız, daima karanlıkta yönünüzü bulmaya çalışıyor gibisinizdir. Kendi sorununuzu çözdüğünüzdeyse etrafınız aydınlanır. Doğru cevabın ne olduğunu biliyorsunuzdur artık.

- Zaman yok diye bir bahane olamaz.

- Hadi ama. Eğer onu doğru kullanırsanız daima yeterince zaman vardır.

- Televizyon izlemek ya da World of Warcraft oynamak yerine fikriniz üzerinde çalışın.

- Tüm gece çalışın veya gününüzün on altı saatini birden çalışarak geçirin demiyoruz — sadece haftanıza ekstra bir kaç saat sıkıştırmanızdan bahsediyoruz.

- Gerçek şu ki birçok insan o kadar da çok istemiyor. O yüzden de egolarını korumak için zamansızlığı bahane ediyorlar.

- Doğru zaman asla gelmez. Her zaman fazla genç ya da yaşlısınızdır; fazla yoğun ya da yorgunsunuzdur ya da hep başka bir şey çıkar. Eğer sürekli zamanlamayla ilgili endişeleniyorsanız bilin ki öyle bir şey yok.

- Yaptığınız işi neden yaptığınızı aklınızdan çıkarmayın. Mükemmel işler ortaya bir bakış açısı koyarlar, sadece ürün ya da hizmet değil. Bir şeye inanıyor olmanız gerekir. Karakteriniz sağlam olmalıdır. Uğruna savaşmaya değer gördüğünüz şey nedir, bunu bilmelisiniz. Ve sonra da bunu tüm dünyaya göstermelisiniz.

- Hayat böyle. Sizi seven her insana karşılık sizden nefret eden biri olacaktır.

- Hazırladığımız yazılım herkese uygun değildi ve bunda hiçbir sorun yoktu. Birileri ürünlerimizi yoğun bir şekilde sevecekse bazı müşterileri kaybetmeye razı olabilirdik.

- Neye inandığınızı bilmediğinizde her şey bir tartışma konusu haline gelir. Her şey pazarlığa açıktır.

- Dışarıdan toplanacak para Z planı olmalıdır.

- Düşündüğünüzden daha azına ihtiyacınız var.

- Reklam yapmadık, deneyimlerimizi çevrimiçi olarak paylaşarak tanıtımımızı yapmaya çalıştık. Müşteri e-postalarına yanıt vermesi için birini işe almakdık, şirketin kurucusu o e-postalara bizzat yanıt verdi. Ve her şey yolunda gitti.

- Bir iş kurun, startup değil.

- İşe, “Nasıl kara geçeceğimize ileride bakacağız” bakış açısıyla yaklaşan herkes gülünçtür.

- Kara geçmek üzere bir yol çizmeyen bir iş gerçek bir iş değildir, ancak hobi olabilir.

- Projenizin nasıl büyüyüp başarılı olacağını düşünmelisiniz, exit ile ondan nasıl kurtulacağınızı değil.